Advies, training en actie op de werkvloer van het MKB

Aswoensdag

Ken je dat?

Je baalt omdat je weer gereedschap hebt moeten bijbestellen. Vandaag kwam er een medewerker langs omdat er een boormachine mist. Het is al de 3 e keer deze maand dat er wat is verdwenen. Was dat vorige maand ook zo veel?

Je vraagt je even af of er iemand in je team gereedschap meeneemt, maar wuift die gedachte snel weg. Je hebt betrouwbare medewerkers. Dat zouden ze nooit doen. Maar het materiaal lijkt verdwenen.

Eigenlijk zijn ze regelmatig gereedschap en onderdelen kwijt. Als je zelf op de werkvloer bent moet je steeds vragen waar iets ligt. En nooit ligt het op dezelfde plek. Het is een rommeltje.

Je bedenkt je dat je team veel tijd kwijt is als ze steeds iets moeten zoeken voordat ze verder kunnen met hun werk. Uiteindelijk kan het zelfs zorgen voor te late oplevering.

De volgende dag sta je al vroeg in het midden van de werkvloer en draait een rondje om je as. Je ziet een paar vuile doeken op de grond, een afvalbak puilt uit, hier en daar staan gebruikte koffiebekers en er is niet geveegd. Het gereedschap ligt verspreid door de werkplaats. De accu’s liggen niet aan de lader.

Tja, iedere vrijdag is schoonmaak- en opruimdag. Alle andere dagen van de week hoeft het dus niet. Is dat eigenlijk wel zo handig?

Je begint zelf met het opruimen van de bekers, veegt de boel aan en vernieuwt de afvalzak. Dan leg je alle gereedschap bij elkaar. Je ziet dat er meer gereedschap ligt dan wat er nodig is. Door de rommel kunnen je medewerkers zelden iets snel genoeg vinden en denken ze dat het ‘weg’ is. Daarom bestel je steeds bij.

Je besluit om je team te vragen wat ze nodig hebben aan gereedschap en opbergmiddelen. Misschien kunnen ze zelf online gaan zoeken wat goed voor ze werkt.

Een week later hebben jullie afgesproken dat iedereen zijn eigen kist met gereedschap krijgt. Maar dan wel alleen het gereedschap dat ze voor hun specifieke werk nodig hebben. Alle gezamenlijke gereedschappen komen aan een bord met schaduwen. De accu’s hangen aan het eind van iedere dag aan de lading. En vegen en opruimen van de rommel? Ook iedere dag.

In het begin draai je, samen met je team, iedere dag een rondje om je as op de werkvloer, later doe je het zelf nog één keer per week. Aswoensdag.

E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn