Advies, training en actie op de werkvloer van het MKB

Let's go lean!

Ken je dat?  

Je hebt het gevoel dat je achterblijft als je niet ‘lean’ doet.  

Voor veel bedrijven is lean helemaal hot, voor veel ook not. Al is het omdat de associatie met lean puntschoenen, hoge kosten en veel tijd betreft. En dat klopt niet altijd.  

Als je de termen buiten beschouwing laat, heb je mooie methodes om je bedrijf naar grote hoogtes te brengen. Dus noem het anders.  

Wil je Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke of gewoon scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en standhouden? In beide talen gebruik je de 5S-methode, waarmee je zorgt voor de organisatie en orde & netheid van de werkvloer.  

Doe je de Gemba Walk (lees blog ‘Aswoensdag) ga je naar de werkvloer om zichtbare problemen op te sporen en op te lossen? Het maakt niet uit hoe je het noemt, als het management maar uit het kantoor op de vloer komt om (productie)problemen op te lossen.  

Wil je liever een bottleneck analyse of zoeken naar het onderdeel in het proces dat de meeste tijd in beslag neemt? Als je er maar achter komt hoe je het productieproces sneller en efficiënter kunt maken.  

Is root cause analysis nou echt nodig of is het voldoende om de grondoorzaak van een probleem te vinden? Je wilt in ieder geval af van het eeuwige brandjes blussen en eindelijk eens problemen voorkomen.  

Je hoort steeds over visueel management, maar eigenlijk wil je gewoon je berichten sneller en efficiënter overbrengen. Als iedereen maar precies weet wat je wilt duidelijk maken.  

Ze hebben het over demand management, maar het enige wat je wilt is de vraag naar je product in kaart brengen, beheren en eraan voldoen.  

Hoe je het ook noemt, de manier waarop je iets aanpakt bepaalt de uitkomst. Veel methodes (lean of niet) zijn decennialang uitgetest en succesvol gebleken. Dus of je nou Kaizen toepast of je processen wilt verbeteren. Het betekent hetzelfde en als je (stiekem) de lean methodieken toepast kun je veel problemen oplossen én voorkomen.  

Ik hoor het graag als je een Pātonā nodig hebt. Of gewoon een no-nonsense sidekick.  

Check hier de 35 lean tools. https://bureautromp.nl/lean-manufacturing/   

E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn