NRdoet
Veiligheidskundige Trainer Vertrouwenspersoon voor het kleine MKB

Wat is fysieke belasting en hoe voorkom je dat?

Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan. Ook lichamelijke onderbelasting, bijvoorbeeld in zittende beroepen, kan leiden tot schade aan de gezondheid. Bijna de helft van de werknemers zegt op een werkdag 6 uur of meer te zitten op het werk.

Een derde van de werkgerelateerde verzuimdagen ontstaat door fysieke overbelasting. Dit speelt vooral bij medewerkers in de bouw, techniek en zorg. Gelukkig is in die branches veel informatie te vinden die helpen om klachten te voorkomen.

De meest voorkomende klachten zijn aan het bewegingsapparaat, aan arm, nek en schouders, aan de rug en heup-, been-, knie-, voet

Fijn dat er fysiotherapeuten zijn, maar je wilt voorkomen dat je ze nodig hebt om pijnloos door het leven te gaan.

Gelukkig is er al veel aandacht voor het voorkomen van fysieke over- of onderbelasting en ook het Arboportaal geeft veel informatie. Hier kun je de laatste én juiste updates vinden van de Arbocatalogi met specifieke oplossingen en een beter Arbobeleid.

Lees hieronder de informatie van het Arboportaal

Bron: https://www.arboportaal.nl/campagnes/hoe-top-werk-jij/wat-is-lichamelijke-belasting

Werknemers hebben het meest te maken met de volgende vormen van lichamelijke overbelasting:

  • Het maken van herhalende bewegingen (32%);
  • Veel kracht zetten (20%);
  •  Werken in ongemakkelijke werkhoudingen (11%);
  • Werken met trillend gereedschap of een voertuig dat trillingen veroorzaakt (9%).

Bekijk hier de factsheet Lichamelijke Overbelasting.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het verschillen met wat voor soort lichamelijke belasting je te maken krijgt. Dit zijn de sectoren die het meest te maken hebben met lichamelijke overbelasting en daaraan gerelateerde beroepsziekten:

  • Agrarisch en Groen;
  • Industrie;
  • Bouw;
  • Zorg;
  • Vervoer en Opslag.

 Het kan gaan om de volgende vormen van lichamelijke overbelasting

Lichamelijke onderbelasting

Naast lichamelijke overbelasting kan er ook sprake zijn van lichamelijke onderbelasting. Hiervan is sprake bij langdurig zitten of staan zonder regelmatig af te wisselen met beweging, zoals bij kantoorwerk, assemblagewerk of chauffeurs. Deze onderbelasting kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II, obesitas en depressieve klachten. Beeldschermwerk kan zowel tot over- als onderbelasting leiden.

Het kan dus gaan om de volgende vormen van lichamelijke onderbelasting

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test op www.hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen!

Vitaal thuiswerken

Voor alle werkenden in Nederland geldt sinds half maart: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Dit is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Het werken vanuit eigen woon- of werkkamer brengt uitdagingen met zich mee voor zowel werknemers als werkgevers op onder andere het gebied van lichamelijke belasting.

Lees hier meer over hoe je vitaal kunt thuiswerken


Neem contact op

 

 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn