NRdoet
Veiligheidskundige Trainer Vertrouwenspersoon voor het kleine MKB

Wat is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (of RI&E of RIE)?


Een RI&E is een overzicht van de risico's in jouw bedrijf en maatregelen om die risico's weg te nemen

Al vanaf 1 medewerker (stagiaires, vrijwilligers, uitzendkrachten en zzp'ers tellen mee) moet je aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Eén van die verplichtingen is een RI&E. 

Vanuit de RI&E volgt het plan van aanpak * en neem je actie voor een veilige werkomgeving. De (verplichte) preventiemedewerker * heeft daarbij een belangrijke rol. 

 

Het kost tijd

Het doorlopen van het RI&E proces kost tijd. Hou daar rekening mee.

Je zou niet de eerste zijn die enthousiast begint met de inventarisatie en niet de tijd neemt om het af te maken. Laat staan om de acties die volgen op te pakken. 

Of je hebt al een RI&E, hebt een aantal acties opgepakt en vervolgens belanden de goede voornemens in de kast door de waan van de dag.

Hoeveel tijd het kost hangt af van jouw bedrijf, maar het doorlopen van de RI&E en het plan van aanpak is die eerste grote 'bult' werk. Daarop volgen de acties en die hoef je meestal niet allemaal in 1 keer op te pakken. 

De RI&E zorgt voor duidelijkheid over de acties die je moet nemen voor een veilige werkvloer.


Wie maakt de RI&E

Je kunt zelf de RI&E opstellen. Er zijn veel tools beschikbaar en waarschijnlijk is er wel 1 die bij jouw bedrijf past. In het kader onderaan deze pagina zie je links naar de beschikbare tools.

Mijn advies is om deskundige ondersteuning in te schakelen zodat de RI&E compleet is en de beheersmaatregelen met veiligheidskundige kennis worden ingezet.

Vind iemand waar je een klik mee hebt, die enthousiast is over jouw bedrijf en vooral  de mogelijkheden ziet. Van iemand die met een zuur gezicht steeds commentaar heeft raak je niet gemotiveerd en neem je toch moeilijk wat aan.

Gelukkig hebben de meeste deskundigen ervoor geleerd om jou goed op weg te helpen en vinden het leuk om te doen. Deskundigen kun je onder andere vinden bij jouw branchevereniging.

   

Een RI&E opstellen is niet een doel op zich

Het doel van een RI&E is dat je werkelijk en aantoonbaar iets doet aan de risico’s op de werkvloer. En dat je hierbij steeds rekening houdt met de veiligheid, het welzijn en de gezondheid van jouw medewerkers.

Ook daarvoor is het superhandig om een deskundige in te zetten. Iemand die jou precies laat zien hoe je dat in jouw bedrijf kunt aanpakken.

Jij kunt verder met je werk en krijgt relevante informatie en handvatten om de veiligheid op de werkvloer te vergroten.


Lees hieronder de informatie van het Arboportaal.

bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/risico-inventarisatie---evaluatie

Als werkgever weet u hoe waardevol medewerkers zijn voor het succes van uw bedrijf. Maar, wist u ook dat u wettelijk verplicht bent om een arbobeleid te hebben en dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hiervoor de basis is?

Wat is een RI&E?
In de RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart. Vervolgens maakt u een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit is van belang voor uw bedrijf en uw medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit.

Een RI&E opstellen
U kunt een RI&E zelf opstellen of met behulp van zogenaamde RI&E-instrumenten. Een RI&E-instrument is een digitaal hulpmiddel en wijst u op de meest voorkomende risico’s binnen uw bedrijf.

Route naar RI&E
Met de online applicatie Route naar RI&E kunt u een RI&E voor uw bedrijf maken, op de manier die u zelf kiest. Via een paar vragen ontdekt u al welke routes mogelijk zijn en kunt u direct zelf aan de slag.

Start uw route op: routenaar.rie.nl
Route naar RI&E is een initiatief van: FNV, MKB Nederland, CNV, VCP, Uneto-VNI, VOB, TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zelf aan de slag met de RI&E?
Lees in deze flyer welke stappen je kunt doorlopen om een RI&E op te stellen. Of bekijk de animatie hieronder om meer te leren over wat een RI&E is en waarom deze zo belangrijk is.

 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn