Na een training hebben de deelnemers, zoals de preventiemedewerker, voorlieden, medewerkers en managers, relevante kennis over de Arbowet en de arbeidsrisico's in het eigen bedrijf.
Met die relevante informatie kunnen ze de Arbowet praktisch opvolgen en is het gemakkelijker om risico's te herkennen en gevaren te voorkomen.
Deze training richt zich op het ontwikkelen van het bewustzijn en de vaardigheden met betrekking tot veiligheid op de werkvloer.
Deelnemers leren risico's te herkennen en beheersen, veiligheidsprocedures te volgen en effectief te communiceren met betrekking tot veiligheid.
Daarnaast besteden we aandacht aan het belang van assertiviteit en de gewenste beroepshouding met betrekking tot veiligheid binnen het bedrijf.
Het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en deelnemers in staat te stellen zelfverzekerd en doelgericht op te treden in veiligheidsgerelateerde situaties.
Nu kun je je nog afvragen of iedere medewerker áltijd de persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt die ze hebben gekregen. Werken ze eigenlijk wel áltijd veilig? Ook als niemand controleert? Is er wel eens een ongeluk(je) gebeurt?
Kennis en triggers zorgen dat jouw medewerkers vandaag, maar ook nog over 10 jaar, weer gezond naar huis gaan. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor de bedrijfsbestendigheid.
Tijdens de veiligheidstrainingen is er ook aandacht aan de Arbowet. Deelnemers krijgen kennis over hoe ze om kunnen gaan met de wetgeving en risico’s in de eigen specifieke werkomgeving.
Wil je als preventiemedewerker aan de slag met het inventariseren van de risico’s in jouw bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken?
Tijdens deze training maken we samen een start met de risico inventarisatie en het plan van aanpak.
Vóór de training wordt er een vragenlijst gedeeld met het verzoek om foto’s te maken en gegevens op te zoeken.
De informatie en de bekende risico’s verwerkt de deelnemer, onder begeleiding en, bij voorkeur in het RI&E instrument van jouw branche.
Aan het eind van de dag is duidelijk met welke stappen de deelnemer, in diens eigen tempo, aan de slag kan.
Na 2 tot 4 weken nemen we, tijdens het 2e dagdeel, de RI&E en het van aanpak op en maken we het definitief. De begeleiding stopt na de toetsing tenzij anders is afgesproken.
De preventiemedewerker krijgt veiligheidskundige ondersteuning binnen het eigen bedrijf. Door samen de RI&E en de volgende stappen te doorlopen leert de preventiemedewerker wat nodig is in het eigen bedrijf en leert de wettelijke taken zelfstandig uit te voeren. De preventiemedewerker krijgt tijdens het traject toegang tot Safety Triggers waarin alle benodigde veiligheidszaken worden bijgehouden.
De afstemming is met de preventiemedewerker. Dat kan de eigenaar zijn of iemand die hiervoor is aangewezen. Een specifieke vooropleiding is niet nodig, maar het is wel belangrijk dat de preventiemedewerker gemotiveerd is om kennis op te doen over veiligheid, gezondheid en milieu en dat wil toepassen in de praktijk. Omdat we werken in Safety Triggers en sommige documenten in Word en Excel worden bewerkt, is gebruikerskennis van deze programma's wel zo handig.
De werkgever geeft de preventiemedewerker voldoende tijd en middelen om zijn taken uit te voeren en staat open voor aanpassingen en investeringen om risico’s binnen het bedrijf te beheersen.
Arbobeleid, pbm’s, bhv plan, onderhoud, keuringen, aanpassingen, vastlegging, planning, etc.
D.m.v. Toolboxen, werkoverleggen, weekstart, informatieborden, etc.
✓ De risico’s in het bedrijf zijn snel bekend door het direct opstellen van de RI&E.
✓ Door specifieke kennis zijn er geen uitgaven voor onnodige beheersmaatregelen.
✓ Er zijn regelmatig contactmomenten zodat, naast het traject, ook de taken worden uitgevoerd.
✓ Er hoeft geen tijd besteed te worden aan regelgevingen die niet relevant zijn voor het bedrijf.
✓ Het bedrijf voldoet aan de geldende Arbowetgeving.
✓ Er zijn minder ongevallen en verzuim en er is bewijs van goed werkgeverschap.
Naast de algemene informatie over de Arbowet en veiligheid in het algemeen (niet te lang en niet teveel) gaan we in op de risico's in jouw bedrijf.
Samen zoeken we op de werkvloer het belangrijkste probleem of risico. We overleggen wat de beste oplossing is en voeren het meteen door. Dit kan betekenen dat er materiaal aangeschaft wordt, we een methode aanpassen of een werkplek opnieuw indelen.
Op diezelfde dag leg ik het belangrijkste risico vast, beschrijf ik de (voorlopige) oplossing en schrijf ik een plan van aanpak voor de volgende weken. Ook zorg ik voor de interne communicatie, een procesbeschrijving voor de medewerkers en instructiekaarten.
Een risico opgelost zónder langdurig onderzoek, vergaderingen en zonder papieren rompslomp!
Door deze aanpak leren de deelnemers zelf risico 's herkennen en oplossen. De formats voor de communicatie, plan van aanpak en instructiekaarten worden beschikbaar gesteld.
Copyright © Alle rechten voorbehouden